Menu

O mnie

PAULINA TYRZYK - dietetyk, psychodietetyk


 

Wykształcenie i doświadczenie

Jako magister zdrowia publicznego (Warszawski Uniwersytet Medyczny, studia pierwszego oraz drugiego stopnia) posiadam wszelkie umiejętności i kompetencje w tym zakresie. Interdyscyplinarna wiedza dotycząca zdrowia stanowi solidną podstawę, która ukształtowała moje podejście w obecnej działalności.

Z wynikiem bardzo dobrym ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka (Bydgoska Szkoła Wyższa). Odbyłam praktykę m.in. w Domu Pomocy Społecznej "Stowarzyszenie z Potrzeby Serca" oraz w dziale żywienia Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr Józefa Bednarza w Świeciu. Moja praca dyplomowa dotyczyła zespołu metabolicznego oraz diety DASH.

Specjalistyczną wiedzę na temat czynników psychologicznych w kształtowaniu się zachowań związanych z żywieniem zapewniły mi studia podyplomowe na kierunku psychodietetyka (Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Obecnie przyjmuję pacjentów prywatnie (stacjonarnie oraz zdalnie) oraz w ramach Opieki Koordynowanej POZ (Nowy Szpital – POZ w Pruszczu).

Dodatkowo, na przestrzeni wielu lat uczestniczyłam w licznych konferencjachszkoleniach branżowych. Poniżej zamieściłam dyplomy, zaświadczenia i certyfikaty.


Horyzonty Zdrowia

 Definicja zdrowia wg Światowej Organizacji Zdrowia sugeruje, że zdrowie jest wieloznacznie uwarunkowane, oraz wielopłaszczyznowe. Nazwa „Horyzonty Zdrowia” odnosi się do owych płaszczyzn warunkujących zdrowie, to znaczy do dobrego samopoczucia fizycznego, umysłowego, duchowego, seksualnego i społecznego. Modyfikując styl życia możemy wpłynąć na każdą z tych sfer.

Horyzonty Zdrowia to coś więcej niż owoc moich pasji, gdyż nadrzędną wartość przypisuję możliwości pomocy drugiemu człowiekowi.

Pragnę, by działalność Horyzontów Zdrowia niosła pomoc, zarówno osobom chcącym tylko nieznacznie zmienić nawyki żywieniowe i poszukującym rzetelnej wiedzy w tym zakresie, jak i tym, którzy gotowi są do podjęcia głębszych modyfikacji stylu życia, a także zmiany przekonań związanych z wizerunkiem własnego ciała (także osobom chorym na zaburzenia odżywiania).


 

  • Dyplom Dietetyka II stopnia
    Dyplom Dietetyka II stopnia
  • Dyplom Psychodietetyka WUM
    Dyplom Psychodietetyka WUM
  • Etyka i bezpieczeństwo w zawodzie dietetyka
    Etyka i bezpieczeństwo w zawodzie dietetyka
  • Congressus Dietetica, 2020 r.
    Congressus Dietetica, 2020 r.
  • Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych
    Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych
  • "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
    "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
  • "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
    "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
  • Postępowanie żywieniowe w alergii, 2020 r.
    Postępowanie żywieniowe w alergii, 2020 r.
  • Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
    Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
  • Niedokrwistość okiem dietetyka, 2021 r.
    Niedokrwistość okiem dietetyka, 2021 r.
  • Dietetyk XXI wieku, 2022 r.
    Dietetyk XXI wieku, 2022 r.
  • Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
    Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
  • Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2021 r.
    Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2021 r.
  • Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2022 r.
    Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2022 r.
  • Nietolerancja histaminy, 2023 r.
    Nietolerancja histaminy, 2023 r.
  • Pacjent po COVID, 2021r.
    Pacjent po COVID, 2021r.
  • Pacjent z anoreksją, 2021 r.
    Pacjent z anoreksją, 2021 r.
  • Podejście psychodietetyczne, 2021 r.
    Podejście psychodietetyczne, 2021 r.
  • Współczesne wyzwania dietetyka, 2019 r.
    Współczesne wyzwania dietetyka, 2019 r.
  • Wiosenna Szkoła Terapii Otyłości TALIA, 2023 r.
    Wiosenna Szkoła Terapii Otyłości TALIA, 2023 r.
  • „Psychika a Dietetyka”, 2023 r.
    „Psychika a Dietetyka”, 2023 r.
  • Zespół jelita nadwrażliwego, 2023 r.
    Zespół jelita nadwrażliwego, 2023 r.
  • Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, 2021 r.
    Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, 2021 r.
  • Rozmiar w Umyśle, 2022 r.
    Rozmiar w Umyśle, 2022 r.
  • Żywienie w trądziku, 2021 r.
    Żywienie w trądziku, 2021 r.
  • Certyfikowana Akademia Dietetyka
    Certyfikowana Akademia Dietetyka
  • Dieta HighCarb
    Dieta HighCarb
  • FIT Akademia Bilczyńskiego
    FIT Akademia Bilczyńskiego
  • Konferencja Medycyny Prewencyjnej
    Konferencja Medycyny Prewencyjnej
  • Rozmiar w Umyśle
    Rozmiar w Umyśle
  • Konferencja ACT
    Konferencja ACT
  • Konf. Terapii Zaburzeń Odżywiania
    Konf. Terapii Zaburzeń Odżywiania
  • Narodowy Kongres Żywieniowy
    Narodowy Kongres Żywieniowy
  • Konf. Zaburzeń Odżywiania IV
    Konf. Zaburzeń Odżywiania IV
  • Tłuszcze w żywieniu
    Tłuszcze w żywieniu
  • Narodowy Kongres Dietetyczny
    Narodowy Kongres Dietetyczny
  • Psychodietetyka SWPS
    Psychodietetyka SWPS
  • Psychodietetyka zrozumieć żywienie
    Psychodietetyka zrozumieć żywienie
  • Rola żywienia w sporcie
    Rola żywienia w sporcie
  • Rozmiar w umyśle 2019
    Rozmiar w umyśle 2019
  • Rozmiar w umyśle warsztaty
    Rozmiar w umyśle warsztaty
  • Wspomaganie wysiłku fizycznego
    Wspomaganie wysiłku fizycznego