O mnie
PAULINA TYRZYK - dietetyk, psychodietetyk
Wykształcenie i doświadczenie
Jako magister zdrowia publicznego (Warszawski Uniwersytet Medyczny, studia pierwszego oraz drugiego stopnia) posiadam wszelkie umiejętności i kompetencje w tym zakresie. Interdyscyplinarna wiedza dotycząca zdrowia stanowi solidną podstawę, która ukształtowała moje podejście w obecnej działalności.
Z wynikiem bardzo dobrym ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka (Bydgoska Szkoła Wyższa). Odbyłam praktykę m.in. w Domu Pomocy Społecznej "Stowarzyszenie z Potrzeby Serca" oraz w dziale żywienia Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr Józefa Bednarza w Świeciu. Moja praca dyplomowa dotyczyła zespołu metabolicznego oraz diety DASH.
Specjalistyczną wiedzę na temat czynników psychologicznych w kształtowaniu się zachowań związanych z żywieniem zapewniły mi studia podyplomowe na kierunku psychodietetyka (Warszawski Uniwersytet Medyczny).
Obecnie przyjmuję pacjentów prywatnie (stacjonarnie oraz zdalnie) oraz w ramach Opieki Koordynowanej POZ (Nowy Szpital – POZ w Pruszczu).
Dodatkowo, na przestrzeni wielu lat uczestniczyłam w licznych konferencjach i szkoleniach branżowych. Poniżej zamieściłam dyplomy, zaświadczenia i certyfikaty.
Horyzonty Zdrowia
Definicja zdrowia wg Światowej Organizacji Zdrowia sugeruje, że zdrowie jest wieloznacznie uwarunkowane, oraz wielopłaszczyznowe. Nazwa „Horyzonty Zdrowia” odnosi się do owych płaszczyzn warunkujących zdrowie, to znaczy do dobrego samopoczucia fizycznego, umysłowego, duchowego, seksualnego i społecznego. Modyfikując styl życia możemy wpłynąć na każdą z tych sfer.
Horyzonty Zdrowia to coś więcej niż owoc moich pasji, gdyż nadrzędną wartość przypisuję możliwości pomocy drugiemu człowiekowi.
Pragnę, by działalność Horyzontów Zdrowia niosła pomoc, zarówno osobom chcącym tylko nieznacznie zmienić nawyki żywieniowe i poszukującym rzetelnej wiedzy w tym zakresie, jak i tym, którzy gotowi są do podjęcia głębszych modyfikacji stylu życia, a także zmiany przekonań związanych z wizerunkiem własnego ciała (także osobom chorym na zaburzenia odżywiania).
- Dyplom Dietetyka II stopnia
- Dyplom Psychodietetyka WUM
- Etyka i bezpieczeństwo w zawodzie dietetyka
- Congressus Dietetica, 2020 r.
- Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych
- "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
- "Psychika a Dietetyka", 2020 r.
- Postępowanie żywieniowe w alergii, 2020 r.
- Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
- Niedokrwistość okiem dietetyka, 2021 r.
- Dietetyk XXI wieku, 2022 r.
- Emocjonalne przyczyny otyłości, 2020 r.
- Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2021 r.
- Pacjent z zespołem jelita drażliwego, 2022 r.
- Nietolerancja histaminy, 2023 r.
- Pacjent po COVID, 2021r.
- Pacjent z anoreksją, 2021 r.
- Podejście psychodietetyczne, 2021 r.
- Współczesne wyzwania dietetyka, 2019 r.
- Wiosenna Szkoła Terapii Otyłości TALIA, 2023 r.
- „Psychika a Dietetyka”, 2023 r.
- Zespół jelita nadwrażliwego, 2023 r.
- Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, 2021 r.
- Rozmiar w Umyśle, 2022 r.
- Żywienie w trądziku, 2021 r.
- Certyfikowana Akademia Dietetyka
- Dieta HighCarb
- FIT Akademia Bilczyńskiego
- Konferencja Medycyny Prewencyjnej
- Rozmiar w Umyśle
- Konferencja ACT
- Konf. Terapii Zaburzeń Odżywiania
- Narodowy Kongres Żywieniowy
- Konf. Zaburzeń Odżywiania IV
- Tłuszcze w żywieniu
- Narodowy Kongres Dietetyczny
- Psychodietetyka SWPS
- Psychodietetyka zrozumieć żywienie
- Rola żywienia w sporcie
- Rozmiar w umyśle 2019
- Rozmiar w umyśle warsztaty
- Wspomaganie wysiłku fizycznego